2023-06-23
#搞串個pantry今次就同大家飛到#曼谷 🇹🇭,試一間位於#Central World 嘅泰式刨冰店After You Dessert Cafe (อาฟเตอร์ยู สาขาเซ็นทรัลเวิลด์)🍧。呢間刨冰店喺銅鑼灣都有分店😮,不過就未試過香港嗰間,但泰國店價錢平一半有多💕!!今次就嗌咗🔴Thai Tea Kakigori(泰式奶茶刨冰 THB$275)、🔵Baby Hojicha Kakigori(迷你版焙茶刨冰 THB$205)、🟤Earlgreu Squash Jelly Tea(THB$125)、🟢Boba Hojicha Soy Latte(THB$135)、🟡Mango & Passion Fruit Frappe(THB$145)。Thai Tea Kakigori(泰式奶茶刨冰)🌟🌟🌟🌟望落勁結實🥳,份量可以夠2-3人share,外觀好似日式刨冰🍧。啲冰食落偏甜,好有泰奶嘅感覺🧋。最特別係刨冰入面,會有啫喱同埋多士🍞。啫喱食落有啲似仙草凍,好滑,好夾刨冰。多士就見仁見智,我就幾鐘意入面有多士😜。Baby Hojicha Kakigori(迷你版焙茶刨冰)🌟🌟🌟望落都
Thai Tea Kakigori(泰式奶茶刨冰)🌟🌟🌟🌟
望落都係勁結實,不過係迷你版,份量1個人食,或者兩個人share都ok🤩。啲刨冰食落口,茶味非常重🍵,如果鐘意茶味較濃嘅朋友,呢個焙茶刨冰會好過泰式奶茶刨冰🤤,唔會太過甜。
大家如果去曼谷🇹🇭,誠意推介大家真係嚟呢間刨冰店試吓佢哋嘅泰式刨冰🍧,價錢💰平過香港分店好多,而且環境氛圍都好好多💕。