2023-09-25 221 views
第一次來試Blue Elephant, 祈望都幾大,點了3,800baht的chef menu, 真係想食下超水準的泰國菜,made from scratch 而不是用罐頭paste做出的。第一道三款前菜:鴨肉包,魚肉小金杯,椰奶湯凍已經很出色,味道夠複雜,尤其椰奶湯凍加上魚子醬,味道很夾。第二道二款starters: 醉三文魚沙律,燒蝦。三文魚比較普通,無乜特別,燒蝦個dressing 很好味,竟然係香茅但都可以食晒,-條不漏。第三道都算係starters: 咖哩蚧包,蒸素粉果。先食素粉果,除了有truffle味,就似是飲茶食的素粉果,沒什麼特別,但咖哩蚧包里面一舊舊的蚧肉,同個包-齊食真係美味。第四道湯:我選了Tom Yum goong冬陰公,這是我一生人飲過最好味的Tom yum. 沒有用椰奶,湯味鮮,正!第五道主菜:羊咖哩,雪魚,和豬排骨。可能已經飽,覺得這三味都不太特別,但味道是好味的,只不過沒有wow factor.第六道dessert platter: crème brûlée, coconut ice cream, 芒果糯米飯,咖啡奶凍。個個都好味,唯一覺得泰國的芒
第六道dessert platter: crème brûlée, coconut ice cream, 芒果糯米飯,咖啡奶凍。個個都好味,唯一覺得泰國的芒果總係無菲律賓芒果咁好味,個人觀點。
總結:如果主菜可以再出色一點的話,我會建議到曼谷一定要去試吓。但其他如服務態度是非常好的,是一個很不錯的體驗。
第一道前菜
第二道前菜