2016-09-04 328 views
位處Sukhumvit Soi 26的魚旦粉名店,呢度其實係兩間鋪頭,都一樣叫做榮泰,據講係第二代兄弟分家而做成,兩間鋪頭的員工不相往還,各有各做。個人只會幫襯轉角位的舊鋪,因為曾經聽朋友話另一間不太好味,所以我從來無去過。榮泰老闆係潮州華僑,會講潮州話。而家Menu有多種語言,落單無難度。3個Size, 細฿50、中฿60、大฿70點左一碗河粉(有湯)฿60,一碗金邊粉(無湯)฿60無湯即係撈麵咁食,配料已經落好,撈一撈就食得,可以揀辣或不辣。配料有魚旦、魚片、碎豬肉、豬肉片、豬心、豬潤、豬腸、芽菜、蔥、莞茜、炸蒜頭。另外作為潮州魚旦粉店,當然亦有炸魚皮賣。個人比較鍾意食湯粉。另外亦有冬陰湯味可供選擇。榮泰非常受泰國人歡迎,好多人特登揸車來食,週末門口的車一直泊到街尾,相當誇張。
榮泰老闆係潮州華僑,會講潮州話。
而家Menu有多種語言,落單無難度。
3個Size, 細฿50、中฿60、大฿70
點左一碗河粉(有湯)฿60,一碗金邊粉(無湯)฿60
另外作為潮州魚旦粉店,當然亦有炸魚皮賣。
個人比較鍾意食湯粉。
另外亦有冬陰湯味可供選擇。
無湯金邊粉
฿60