OpenRice Index
   Thai | English
cheung leung
Member 2 First(s)
Reviews7 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended1 Recommended
Popularity0 View(s)
Replies in Forum0 Comment(s)
Upload Photos54 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
Follow0 Following
粉絲65 Follower(s)
cheung leung  Level 2

Showing 1 to 5 of 7 Reviews in Thailand
性價比高嘅雪糕連鎖店! Smile Jan 03, 2020
Categories : Dessert Ice Cream | Casaul Dining | Family Style Dining

喺泰國曼谷呢一個咁熱嘅地方,梗係要食下雪糕散一散熱!今次我哋去試呢間係曼谷到處可見嘅美國嘅連鎖店!

張梁點餐👦🏻🧒🏻
฿89 (約hkd$22) 《American Tower》🇺🇸
評分(10分滿分):7️⃣
食評💬:呢到嘅配搭十分之多,可以自選亦可以揀已經set好嘅,我地試咗呢個美國杯,有支旗仔係上面好得意。藍色雪糕口味係monster berry cookie,其實都係曲奇味🤣有cream、香蕉粒、威化餅同士多啤梨醬,呢個價錢來講算性價比好高!

Swensen's (สเวนเซ่นส์) (Wat Phraya Krai)📍
Wat Phraya KraiAsiatique The Riverfront, Charoen Krung Road, Bang Kor Laem, Bangkok
👉🏼摩天輪夜市嘅大門口附近👈🏼

少女味濃打卡餐廳🦄 Cry Jan 01, 2020
Categories : Cafe | Casaul Dining

上網見到餐廳✨「Sretsis Parlour」✨果陣已經覺得好靚,門口係粉紅色大門,而入面嘅佈景有啲似獅子女巫魔衣櫥🧚🏻‍♀餐廳最入面仲有隻獨角獸擺設🦄杯杯碟碟都有哂花紋,食物都好靚,可惜最令人失望嘅係味道🙈不過如果只係至在打卡都可以當比左入場費嘅~

味道方面...就由大家自己衡量返去唔去潮聖喇~

張梁點餐👦🏻🧒🏻
1)฿590 (約hkd$152)《Pineapple Princess Cake with Surprise Milk》《菠蘿公主蛋糕 配 獅子圖案特色奶》
評分(10分滿分):6️⃣
食評💬:蛋糕嘅賣相好靚,面頭係用菠蘿乾製成到好似花一樣,而且塊菠蘿乾係閃令令,感覺好金碧輝煌✨頭一啖食落都幾香,不過食多左就會覺得好甜好膩🙈Surprise milk方面可以自己選擇餐廳有嘅圖案,我地當時揀左獅子🦁️不過我見其實獨角獸都幾靚🦄️味道就無乜特別,普通奶一杯~價錢響泰國黎講亦係偏貴

2)฿650 (約hkd$168)
《Blossom baby cakes garden with Hot Mon Petit Papillon》花兒蛋糕配一壺熱芒果味花茶
評分(10分滿分):6️⃣
食評💬:蛋糕非常少女,一碟有四件,粉色系列打卡一流,不過啲cream好多同好甜,食一舊其實已經夠晒🙈花茶味道出乎意料地唔錯,係我地覺得最滿意嘅一環,茶壺靚同埋夠大壺,杯入面有粒有閃粉嘅花芯,當你倒茶落去嘅時候,杯茶就會閃閃發光🌌好似個銀河係咁,我都忍唔住望左幾秒~

留意返👉🏻餐廳有加一,每人至少要嗌一個set🙈即係一個甜品加一杯飲品,飲品方面可以憑自己喜好揀唔同嘅特式飲品,有啲要加錢有啲唔洗加錢,唔一定要跟我地加฿100揀surprise milk~價錢唔平,不過勝在可以坐低抖吓打卡影相📸如果真係想食好野嘅話🙈建議大家尋覓其他特色餐廳,泰國都有好多好野食架~

Sretsis Parlour (Lum Phi Ni)📍
Lum Phi NiCentral Embassy, 2th Floor, Phloenchit Road, Pathumwan, Bangkok
👉🏼BTS Phloen Chit站行5分鐘👈🏼

2  |
 3  |
 3  |

相機食先草莓窩夫🍓 OK Dec 25, 2019
Categories : Italian | Fusion | Western Restaurant | Casaul Dining | Family Style Dining

今次嚟到曼谷張梁真係專登做咗唔少research為咗可以食得好味、坐得舒服、有靚景影相,幾乎每間食店都係精心挑選😉不過當然都會有伏有唔伏啦!
今次就會介紹返「Roast at Em Quartier」
✨其中一樣賣相靚靚嘅主打甜品🍓草莓窩夫~

張梁點餐👦🏻🧒🏻
฿320 (約hkd$90)《草莓窩夫》《Strawberry Waffle》
評分(10分滿分):7️⃣
食評💬:認真咁講,其實味道唔差,賣相亦好睇👍🏻但芸芸眾多泰國甜品裡面,呢個窩夫實在比較下去🙈不過作為打卡之用都絕非不可一試📸窩夫配上鮮奶油同草莓粒再加上雲呢拿雪糕,可謂最佳配搭,泰國雪糕真係認真好味😋就算普通雲呢拿味都感受到果種奶滑🤪反而草莓唔夠甜,不過成個甜品黎講,食完唔會覺得好濟都算係咁~

Recommend
Categories : Italian | Coffee Shop / Tea Room | Cafe | Pizza / Pasta | Special Occasion Dining / Party | Chill Out

溫加癲啦唯阿薩~

張梁係哈利波特迷,上網見到有間餐廳好吸引🔮舖頭無論室外定室內都帶有英倫風,係歐洲式建築同設計,充滿神秘感同埋好有魔法嘅感覺🧙🏻‍♂️食物質素好高好好味,鍾意呢種style嘅你絕不能錯過!

張梁點餐👦🏻🧒🏻
1)฿160 (約hkd$45)《魔法飲品-薰衣草味梳打》《Wild Gardenia》
評分(10分滿分):🔟
食評💬:呢款魔法飲品總共有四隻味道,分別係薰衣草、桃、橙、莓味🤤除咗魔法藥水顏色唔同外✨每粒冰入面嘅水果都會唔同🥰好似我哋呢款薰衣草味咁,魔法藥水就係紫色🎆而每粒冰入面就有芒果、士多啤、碟豆花同埋薄荷葉,再加埋薰衣草汁,成杯飲品好靚好有氣質😍而且開頭以為薰衣草味可能會好假,無諗過飲落味道好夢幻好清甜😋只能說響香港絕對飲唔到呢隻味!

2)฿290 (約hkd$80)《黑松露奶油意粉》《Creamy Mushroom with Truffle Oil》
評分(10分滿分):🔟
食評💬:被譽為曼谷必食意粉嘅頭五位!名不虛傳,奶油味極重🥰從未食過咁好食嘅Carbonara🤤再加上淡淡的黑松露味,真係食過返尋味!👍🏻👍🏻👍🏻實在形容唔到咁多,只能說有機會一定要試~

3)฿140 (約hkd$40)《椰子撻》《Fresh & Fluffy Coconut Cream Pie》
評分(10分滿分):8⃣
食評💬:椰子控嚟到曼谷一定係喪食椰子甜品同飲椰青🤣呢個椰子撻好多椰子肉,加上椰子味嘅cream同鬆脆嘅餅底,做飯後甜品一流!🤤不過阿梁就麻麻地個餅底,佢話個餅底太硬同埋無乜味,鍾意Greyhound嗰個椰子蛋糕多啲~

總括而言👉🏻雖然呢度位置唔近市區,要特登搭的士嚟,但性價比真係極高,值回票價!服務超好,而且環境又靚,飯廳另一邊有一幅放滿咗蝴蝶標本嘅牆, 任打卡影相都唔嬲📸食完飯仲會俾個抽籤筒你抽出一條羽毛,羽毛上面有一啲字句,詳細我就唔講咁多🤪留返俾大家發掘下👍🏻除此之外,其實餐廳裡面有部分範圍係擺左啲飾物、袋仔同埋香水,復古味濃😎鍾意嘅話仲可以買返屋企架🤤我自己就買左一對流蘇耳環、民族手鏈同埋花紋布袋~

#XMAS19

Spending per head: Approximately ฿350

Recommend
Categories : Bakery Shop | Coffee Shop / Tea Room | Dessert Ice Cream | Casaul Dining | Group Dining

大家未去過都一定聽過泰國嘅After you甜品!今次我哋就去左朝聖,試左果到嘅綿綿冰!After you有好多間分店,大家可以揀一間近你地嘅去食~

張梁點餐👦🏻🧒🏻
฿185 (約hkd$50)
《芒果糯米飯綿綿冰 (迷你版) 》
Mango Sticky Rice Kakigori (baby size)
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:我哋叫咗個mini size嚟當飯後甜品,賣相幾好👍🏻成座山咁😎但其實係芒果味嘅綿綿冰,面頭鋪滿左椰漿,而底部就有芒果粒同埋椰汁糯米飯🍚如果覺得唔夠味,可以倒埋隨甜品附上嘅兩小杯椰漿同埋芒果漿落去🙈口感味道更佳!另外仲有個貼心位就係凍茶隨便任人斟嚟飲,不過如果係熱茶的話就更好了!

#XMAS19

After You (อาฟเตอร์ ยู) (Pathum Wan)📍
Pathum Wan, Siam Paragon, G Floor, Rama 1 Road, Pathumwan, Bangkok

Spending per head: Approximately ฿185