ระดับ1
Boombu清邁平遊日記🇹🇭| 米芝蓮推薦餐廳 - Khao Soi Mae Sai| 黎到清邁,一定要試泰國北部傳統美食Khao Soi。香港嘅泰國餐廳都比較少見,所以去到清邁我一定點都食餐Khao Soi!今次同老公兩個人去清邁,突登搵左間米芝蓮推薦嘅Khao Soi店,「Khao Soi Mae Sai」,我地兩個人先係食左฿210 (HKD$48)🥺🥺🥺真係勁抵!推介大家黎食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一入到去,店員會叫你拎飛同等位,店舖長期都好多人等位,睇落要等好耐,但因為店舖內冇冷氣嘅關係,其實啲人都唔坐得耐~🤎Khao Soy with Beef ฿55 (HKD$12.7)Must order!!! 佢嘅牛肉係勁出色,雖然係薄薄一片,但勁嫩口🥺我自己都叫左Khao Soy with Chicken ฿50食,佢係一隻雞膇,平時我去到泰國點都係食雞,但呢度但牛出色到決定encore左多碗牛🤎Kanom Jean Nam Ngiao (Rice Noodles with Spicy Pork Sauce) ฿35 (HKD$12.7)呢碗紅紅地嘅係傣族酸辣米粉,少少辣,我就麻麻地🙈
อ่านรีวิวฉบับเต็ม
Boombu清邁平遊日記🇹🇭
| 米芝蓮推薦餐廳 - Khao Soi Mae Sai|

0 คอมเมนต์

呢碗紅紅地嘅係傣族酸辣米粉,少少辣,我就麻麻地🙈但啲丸係幾好食,潮州男人都認證不錯的丸。人地店名叫Khao Soi Mae Sai,建議都係叫翻Khao Soi,唔好掂咁多野

🎁手信
佢呢度有賣自己炸嘅豬皮฿20,我買左幾包翻香港,個個朋友食都話好正🥺建議大家可以買呢個做手信,不過佢食用期都短,同小心啲唔好壓碎

💡What is Khao Soi
Khao Soi係濃郁嘅咖哩湯配雞蛋麵嘅一道菜,大家可以再自己嘅主食配料,一般餐廳都會比你揀雞、牛或豬。咖哩湯係由椰漿、咖哩粉和其他香料煮,可能會有少少辣,不過我通常都會同佢講「May Phet」(咪Pat),即係叫佢唔好落辣。每碗Khao Soi基本上都會再配炸麵條比你,真係勁好食🥺🥺🥺
———————————————
Khao Soi Mae Sai
📍 29, 1 Ratchaphuek Alley, Tambon Chang Phueak, Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai 50300 Thailand
⏰ 0800 - 1600
#boombu平價遊清邁
———————————————
5 วิว
0 คอมเมนต์
(รีวิวด้านบนคือ ความคิดเห็นของผู้ใช้ ซึ่งไม่ใช่ความคิดเห็นของ OpenRice)
โพสต์
รายละเอียดคะแนนรีวิว