2023-05-17 86 瀏覽
This is my first time to Bangkok! Honestly, this resto impressed my trip so much!-其實初頭book呢間餐廳純粹想揾一間近酒店,可以fit in 我快閃行程的安排。留意訂枱嘅時候需要俾約港幣400,我亦建議預約,方便餐廳預留新鮮食材。-一入門口有個好大好靚嘅佛畫相😻坐底後就確認只係得一個menu,預設大家叫同一set菜式。另一方面埋單的價錢都可以控制住😹同朋友二人另加左杯白酒。-第一次正式食米之蓮fine dine 菜,仲要係fusion 菜,80/20意思係八成本地菜式,兩成外地入手新鮮材料。最喜歡菜式會係頭盤、甜品、中間用來消滯甜點(用來準備吃主菜前,我同友人本身以為係甜品⋯⋯證明頭盤菜真係有好多款)。留意菜式部份或醬汁都少辣,好彩細細份都會食得哂。-員工尚算親切,每道菜都有簡介,猶其Chief於用餐時都有問候兩句,佢係日加主廚,適逢佢個日last day我地都同靚仔影左張相。