2019-04-25 512 瀏覽
曼谷必食「頌通」(重要的事講3次)一定要訂位、一定要定位、一定要等位!因為呢間餐廳晏晝一開門就已經爆棚,等枱嘅人數直情坐到出去馬路邊,就算好似今次我哋訂咗位,都只可以坐喺室外,因為室內已經被訂滿,好彩餐廳準備了很多風扇和巨型冷氣機,否則我好熱怕熱,一定調頭走!講返美食,泰國必食「生蝦」唔知點解香港食極都同泰國食唔同味,可能係水質唔同,蝦和配菜味道總有唔一樣,一場嚟到梗係食返夠本⋯⋯⋯先嚟兩碟當頭盤,開開胃。至於「頌通」我諗招牌菜一定係炒蟹,每枱都叫,可揀大、細蟹,同埋幾多隻。今次我兩個人就叫一隻細蟹。呢度炒蟹有別港式避風塘炒蟹,曼谷呢間店嘅炒蟹係濕濕的,而且加咗好多蛋汁,蟹膏和蛋炒埋一齊,甘香美味。如果喺香港,我一定會打包啲汁返屋企,可以連續10日撈飯食。所以我另外亦叫咗炒蟹的好拍檔⋯⋯⋯「大蝦粉絲煲」。呢個大蝦粉絲煲一啲都唔孤寒,足足有八隻大蝦,仲有冬菇有肉片,最重要是粉絲很香又夠多,撈蟹膏是絕配。加多杯冰凍啤酒,夫復何求。招牌又點止咁少,蠔餅亦唔同港式,有啲似台式蚵仔煎,但蠔仔一啲都唔「仔」,隻隻脹卜卜肥嘟嘟,連墊底芽菜都肥嘟嘟清爽多汁,成功減低煎蠔餅嘅油膩口感。仲有呢度沙爹串燒亦
曼谷必食「頌通」
(重要的事講3次)一定要訂位、一定要定位、一定要等位!
降火西瓜汁

生蝦

炒蟹
史上邪惡美食
足料粉絲煲

脹卜卜蠔仔餅

仲有呢度沙爹串燒亦好得,首先在街邊炭爐即場燒畀你睇,睇住店員大汁疊細汁燒,已經非常佩服,埋枱每串都有肉汁唔乾,沙爹汁夠香和有花生粒,飽都要打包返酒店當消夜,唔好浪費!
飛天通菜
串燒

結果飽到上眼皮,爽爆!埋單仲開心,食到一枱都係港幣$500,喺香港每人五蚊就差唔多!

2019-04-22
฿2000 (Dinner)
降火西瓜汁
生蝦